Creează ECO

Shape Image One

Având în vedere că protecţia mediului devine tot mai mult una dintre cele mai importante preocupări ale societăţii contemporane, este important ca noi, cei care avem misiunea de a educa pe cei mici, să le conturăm o conştiinţă ecologică. 

Deşeurile, sunt omniprezente în viaţa noastră, nu trec neobservate, deoarece impactul produs de acestea, precum şi depozitarea lor necontrolată au beneficiat de o atenţie specială în ultimile decenii. Semnalele de alarmă lansate de specialişti, explicaţiile şi statisticile întocmite de aceştia au un rol important, astfel încât implicarea şi acţiunea eficientă de formare în sens ecologic se realizează prin sensibilizarea şi antrenarea comportamentelor afective ale copiilor.

Suntem chemaţi să facem transferul de afecţiune şi respect pentru tot ce ne înconjoară, de la noi, adulţii, spre cei mici, acum când încep drumul cunoaşterii şi să transferăm această dorinţă de cunoaştere într-o serie de activităţi cu caracter experimental şi demonstrativ prin care să contribuie la păstrarea sănătăţii mediului.

Despre mediul ce-i înconjoară copiii învaţă observând. Experimentând ceea ce ănvaţă, ei îşi dezvoltă comportamente dezirabile ce vin în sprijinul conturării unei personalităţi cu o conduită ecologică. Educaţia ecologică se poate realiza începând cu satisfacerea intereselor copiilor de cunoaştere a plantelor şi animalelor în condiţii naturale şi continuând cu educarea deprinderii de a închide la timp comutatorul, robinetul, de a ocroti spaţiile verzi sau de a recupera selectiv deşeurile de hârtie, metal, materiale sintetice sau  sticlă, pentru a le reintroduce în circuitul economic. De aceea am considerat oportun să desfăşuram o serie de activităţi de valorificare creativă a materialelor reciclabile, pentru a le dezvolta copiilor sensul responsabilităţii faţă de mediu, stimularea sentimentului de solidaritate şi dezvoltarea spiritului antreprenorial al preşcolarilor.

Colectivul Gradinitei P.P. nr. 16 a demarat, în acest sens, proiectul educativ judeţean “Creează eco, dăruieşte din suflet”, Concurs ecologic şi caritabil, proiect ce se adresează preşcolarilor din toate grădiniţele ieşene. 

Joi, 16 martie 2017, în Atrium Palas Mall, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a proiectului educațional ”Creează Eco, dăruiește din suflet!”. Cei 250 de copii participanți, din 30 de grădinițe ieșene, au defilat și ne-au încântat cu costumele confecționate din materiale reciclabile. Cele 170 de cadre didactice coordonatoare au creat ”povești” veritabile, ce au prezentat teme precum ”Minunățiile primăverii”, ”La circ”, Albă ca Zăpada”, ”Lebedele”, ”Micul Prinț”, ”Ridichea uriașă”, ”Căsuța din oală”, ”Vrăjitorul din Oz”, ”Povestea fluturașului”, ”Stupul albinuțelor harnice”, ”Familia Flinstone”, etc., ce au adus pe scenă culoare, exuberanță și creativitate.

Toți copiii au primit cadouri și diplome de participare. Având în vedere calitatea momentelor prezentate, juriul manifestării a deliberat și a oferit trofee următoarelor unități preșcolare:

  1. Grădinița Hălceni, com. Șipote,
  2. Grăd. P.P. 3 Iași,
  3. Grăd. P.P. 26 Iași
  4. Grăd. P.P. 16 Iași.

Pe lângă spectacolul de pe scenă, 8 grădinițe, la standurile special amenajate, au oferit, spre vânzare, obiecte utile, confecționate de către copii, cadre didactice și părinți din deșeuri reciclate. Suma de 1235 lei, obținută din licitarea vazelor decorate, ramelor pentru fotografii, coșulețelor cu ouă, tablorilor pe pietre, florilor multicolore, etc. a fost donată Organizației ”Salvați Copiii”, pentru derularea proiectelor pentru copiii defavorizați.

Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Iași pentru consiliere și susținere, Palas Mall pentru găzduire și sponsorizare, Asociației ”Bravo Events” pentru sprijin în organizare, Organizației ”Salvați Copiii” pentru colaborare și tuturor grădinițelor pentru participare.